• Organisaation suojaaminen

    Suorittamalla perusteelliset taustatarkastukset varmistetaan organisaation eheys ja suojaudutaan mahdollisen tietovuodon tai väärinkäytöksen aiheuttamalta huonolta maineelta, brändivahingoilta ja taloudellisilta vaikutuksilta, jotka voivat aiheutua epäluotettavien henkilöiden pääsystä arkaluonteiseen tietoon.

  • Mainehaittojen ehkäiseminen

    Taustatarkastukset rakentavat ja ylläpitävät organisaation mainetta ja luotettavuutta. Kun osoitetaan sitoutumista huolelliseen rekrytointi- tai sidosryhmäprosessiin, vahvistetaan organisaation uskottavuutta ja annetaan parempi kuva niin työntekijöiden, yhteistyökumppaneiden kuin asiakkaiden keskuudessa.

  • Tyytymättömyyteen liittyvien riskien hallinta

    Taustatarkastukset auttavat varmistamaan, että uusi työntekijä sopii hyvin yrityksen kulttuuriin ja arvoihin. Tämä edistää parempaa työilmapiiriä, vähentää henkilöstön vaihtuvuutta ja tyytymättömyyttä, mikä puolestaan suojaa tehokkaammin sisäisten henkilöstöriskien muodostumista.

  • Toiminnan tukeminen

    Taustojen tarkastaminen tukee organisaation liiketoimintaa vähentämällä epäonnistuneista rekrytoinneista, kumppanivalinnoista ja henkilöstön lähipiiristä aiheutuvia taloudellisia vaikutuksia sekä ehkäisee ihmisten toimintaan liittyviä riskitekijöitä.

Taustatarkastuksen tekeminen

Taustatarkastuksessa tiedonkeruun ammattilaiset tutkivat kattavasti yksilön taustan eri lähteistä. Mahdollisista kriittisistä havainnoista ja taustatarkastuksen kokonaistuloksista raportoidaan päätöksenteon tueksi.

Taustatarkastuksen aikana voidaan suositella lisäarviointeja, kuten taustahaastattelua ja psykologista testiä. Nämä lisäarvioinnit voivat antaa syvemmän näkemyksen henkilön soveltuvuudesta ja riskeistä organisaatioon ja tiettyyn rooliin liittyen, mikä parantaa yleistä rekrytointistrategiaa.

Taustatarkastusprosessi on tärkeä osa rekrytointia, joka paitsi suojaa organisaatiota, myös varmistaa, että ehdokkaat arvioidaan oikeudenmukaisesti ja kattavasti. Strukturoitua prosessia noudattamalla työnantajat voivat tehdä tietoisempia päätöksiä, mikä edistää tehokkaampaa ja vastuullisempaa rekrytointikäytäntöä.

Taustatarkastuksen lopputulos on kattava raportti, joka tukee henkilön arviointiprosessia.

Kirjallisen raportin lisäksi prosessiin kuuluu tyypillisesti suullinen palautekeskustelu. Tämä keskustelu mahdollistaa ehdokkaan profiilin tarkemman ymmärtämisen ja sen yhteydessä on mahdollista käsitellä taustatarkastusprosessin aikana mahdollisesti esiin tulleita huolenaiheita.

Taustatarkastuksen vaiheet

Hakemus

Taustatarkastusprosessi alkaa hakemuksella jonka voi jättää verkkopalvelumme kautta tai ottamalla meihin yhteyttä. Hakemuksen yhteydessä kerätään taustatarkastukseen liittyvät perustiedot.

Valmisteleva keskustelu

Asiakkaan eli työnantajan kanssa käytävä valmisteleva keskustelu mahdollistaa tehtävään ja työympäristöön liittyvien riskitekijöiden tunnistamisen ja määrittelyn. Näin varmistetaan, että kaikki olennaiset seikat otetaan huomioon taustatarkastuksessa.

Tiedonkeruu

Seuraava vaihe on ennakkotietojen kerääminen. Tarkat ennakkotiedot tarkastettavasta henkilöstä mahdollistavat taustan kattavan selvittämisen. Lisäksi toimeksiantajan, yleensä työnantajan tai rekrytoijan, on täytettävä erillinen ennakkotietolomake tehtävästä, johon henkilöä ollaan valitsemassa. Tämä kaksivaiheinen tiedonkeruu varmistaa, että kaikki olennaiset tiedot ovat käytettävissä tarkastuksen yhteydessä.

Taustatarkastus

Ennakkotietojen keräämisen jälkeen suoritetaan kattava ja perusteellinen taustatarkastus. Tämä voi sisältää mm. työhistorian, koulutus- ja rikostaustan, taloudellisten tietojen ja muiden asiaankuuluvien tietojen tarkastamisen. Tarkastusprosessi perustuu tiimimme laajaan kokemukseen ja osaamiseen.

Haastattelu ja riskiarviointi

Riskiarviota varten taustatarkastusta voidaan täydentää henkilökohtaisella taustoja selvittävällä haastattelulla joko asiakkaan pyynnöstä tai suosituksestamme suoritetun taustatarkastuksen tuloksiin perustuen.

Yhteenveto

Taustatarkastuksen jälkeen asiakkaalle tehdään yhteenveto taustatarkastuksen tuloksista. Tämän yhteydessä voidaan suositella lisäselvityksinä tehtävää jatkohaastattelua tai muita selvityksiä. Yhteenveto perustuu taustatarkastuksen tuloksiin ja sen tarkoituksena on toimia työnantajan päätöksenteon tukena.

Palaute

Kirjallisen raportin lisäksi rekrytoijan kanssa käydään tyypillisesti suullinen palautekeskustelu. Tämä keskustelu mahdollistaa ehdokkaan profiilin tarkemman ymmärryksen ja käsittelee taustatarkastusprosessin aikana mahdollisesti esiin tulleita huolenaiheita.