
Tilaturvallisuusarvioinnit
Tilaturvatarkastuksissa arvioidaan organisaation tilojen turvallisuuden taso monitasoisesti. Laajaa kokemuspohjaa ja asiantuntemusta hyödyntäen laaditaan suosituksia, joissa organisaation tarpeet ja erityispiirteet huomioidaan. Tällä varmistetaan, että auditoinnin tai arvioinnin kohde täyttää asetetut vaatimukset, standardit ja sääntelyvaatimukset, kuten KATAKRI, NATO-yhteensopivuus.
Turvallisuusarviointi on olennainen osa organisaation riskienhallintaa. Se auttaa tunnistamaan ja hallitsemaan riskejä, parantaa turvallisuuskulttuuria ja varmistaa, että organisaatio noudattaa lainsäädäntöä ja alan parhaita käytäntöjä. Säännölliset arvioinnit ja jatkuva parantaminen ovat avainasemassa turvallisuuden ylläpitämisessä ja kehittämisessä.
Tilaturvallisuusarviointien tarkoituksena on tunnistaa ja pienentää organisaation kiinteistöihin liittyviä turvallisuusriskejä Arvioinnin tarkoituksena on tunnistaa ja arvioida tiloihin kohdistuvat turvallisuusuhat sekä kehittää toimenpiteitä näiden uhkien hallitsemiseksi. Turvallisuusarvioinnin avulla organisaatio kykenee mitoittamaan kustannustehokkaasti asianmukaiset rakenteelliset ja turvatekniset turvatoimet.
Turvallisuusarvioinnin laajuus ja kohteet sovitaan organisaation tarpeiden mukaisesti. Arviointi voi kattaa ainoastaan yhden osa-alueen tai kohteen arvioinnin. Arvioinnin tuloksista laaditaan raportti. Raportti sisältää toimenpide-ehdotukset havaittujen turvallisuuspoikkeamien korjaamiseksi.
Tilaturvallisuusarvioinnin osa-alueita
Kulunvalvonta
Arvioidaan organisaation nykyiset kulunvalvontajärjestelmät ja tunnisteaan mahdolliset parannuskohteet.
Tunkeutumisen ilmaisujärjestelmä
Arvioidaan organisaation nykyiset järjestelmät, jotka havaitsevat ja ilmoittavat luvattomista pääsy-yrityksistä tai murroista.
Vierailukäytännöt
Arvioidaan organisaation nykyiset vierailijoiden hallintaa ja turvallisuutta koskevat käytännöt.
Äänieristys ja kohteen salakatselun ennaltaehkäisy
Arviointi kattaa organisaation salakatselun ja salakuuntelun ennaltaehkäisyn toimenpiteet.
Vartiointihenkilöstön osaaminen ja luotettavuus
Vartointihenkilöstön osaaminen ja luotettavuus arvioidaan kattavasti, esimerkiksi taustatarkastusten avulla.
Pääsyoikeuden myöntämiseen liittyvät menettelyt
Arvioidaan pääsyoikeuksien myöntämiseen, ylläpitämiseen ja poistamiseen liittyvät käytännöt. Pääsyoikeuksien myöntäminen tulee toteuttaa ainoastaan alueille, johon pääsy perustuu työtehtäviin (vähimpien oikeuksien periaate).
Turvallisuusohjeistus
Arvioidaan organisaation turvallisuusohjeistuksen tilanne ja sen ylläpitoon liittyvät käytännöt.
Ei-sähköisten tietojen tuhoaminen
Arvioidaan, että ei sähköiset tiedot tuhotaan luotettavasti, eivätkä tiedot ole enää prosessin jälkeen luettavissa tai palautettavissa.
Kameravalvonta
Arvioidaan käytössä olevien kameratyyppien turvallisuus, niiden sijoittelu (tulee kattaa kaikki kriittiset alueet) sekä kameravalvonnan kuvanlaatu. Tallenteiden säilyttäminen, suojaaminen sekä pääsynhallinnan toteutus kuuluvat myös arvioinnin piiriin.
Turvallisuutta ylläpitävät menettelyt ja prosessit
Arvioidaan kattavasti organisaation turvallisuuden ylläpitämiseen liittyvät menettelyt sekä prosessit. Esimerkiksi on keskeistä varmistaa, että turvatekniikan huolto on toteutettu asianmukaisesti.